BTW, weg ermee
In dit artikel leggen we aan de hand van zeven vragen de situatie rondom de BTW aan je uit.
Team F2F
- October 14, 2022 - 2 min read
Sinds een paar dagen vragen we jullie BTW nummer (VAT number) uit, inclusief jullie woonadres. We krijgen hier veel vragen over. Dat snappen we. In dit artikel leggen we aan de hand van zeven vragen de situatie aan je uit. Voor je verder leest: als je geen BTW nummer hebt of niet gevestigd bent als ondernemer in Nederland, kun je onderstaande blog overslaan. Er verandert voor jullie namelijk niets. Alleen voor Nederlandse ondernemers met een BTW nummer gaat er iets wijzigen.
- Waarom doen andere platformen dit niet
Wij zijn gevestigd in Nederland. Dat betekent dat we te maken hebben met de Nederlandse belastingwetgeving. Die stelt - simpel gezegd - dat je ondernemer bent wanneer je geld verdient met werk, zonder dat je hiervoor in loondienst bent. Afhankelijk van de criteria moet je je hiervoor aanmelden bij de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst.
Andere platformen zijn gevestigd in andere landen dus kennen andere regels.
- Waarom vragen jullie dit nu pas?
Een zeer bekend ander fan-engagement platform heeft onlangs een rechtszaak aangespannen bij het Europees Hof, juist vanwege de BTW belastingregels. De lidstaten in de Europese Unie hebben deze rechtszaak met spanning afgewacht, net als alle platformen wereldwijd (bijvoorbeeld ook wederverkoopplatformen zoals Ebay). De uitspraak kan namelijk enorme gevolgen gaan hebben voor de manier waarop platformen om moeten gaan met de BTW. Mocht je het interessant vinden dan kun je hier lezen waar dit precies over gaat.
De voorspelde uitkomst is dat, voor het fiscale (en dus niet de juridische) kant van een platform, gerekend moet worden met de gedachte dat een platform content inkoopt van een Creator en vervolgens zelf verkoopt aan een consument.
- Wat betekent dit nu concreet?
Het bovenstaande betekent eigenlijk dat de Belastingdienst vindt dat jij als Creator ons elke maand een factuur moet gaan sturen. Dat is natuurlijk erg omslachtig. Daarom lossen we dit voor jou op door namens jou ons de factuur te laten opstellen. Dat noemen we self-billing.
Als we van jou dus een BTW nummer en adres ontvangen, dan krijg je maandelijks van ons een BTW factuur. Hierop wordt precies uitgeschreven hoeveel je hebt verkocht op ons platform, hoeveel de commissie is en hoeveel je hebt verdiend. Eigenlijk verandert er dus niets ten opzichte van de huidige overzichten die we je al geven.
Wat is er dan wel anders?
We gaan alleen over de netto omzet (dus na aftrek van de commissie) die je op F2F in een maand hebt verdiend een BTW berekening toepassen. Volgens de Belastingdienst kopen wij immers bij jou in (dus wat jij netto hebt verdiend staat gelijk aan wat wij van jou inkopen).
Dus stel dat jouw abonnement 10 euro per maand kost en jij 10 fans hebt, dan heb jij voor 100 euro verdiend op ons platform. Onze commissie bedraagt 18%. Dat betekent dat je van de 100 euro van ons 82 euro op je bankrekening krijgt gestort.
Over deze 82 euro moeten wij aan jou BTW gaan overmaken. Dat gaat dus niet af van die 82 euro, maar wordt extra aan je overgemaakt. Wij gaan dat maandelijks op de 10e van de maand doen. 21% btw over 82 euro is 17,22 euro. Jij krijgt dus, naast je netto verdiensten, maandelijks een aparte bijschrijving op je bankrekening.
- Dus Creators met een BTW nummer verdienen 21% meer?
Nee, zo werkt het helaas niet. Ja, wij maken 21% BTW over op jouw bankrekening. Je krijgt immers zowel je netto verdiensten (in het voorbeeld 82 euro) als de BTW (17,22). Maar die 17,22 is niet van jou. Dat geld mag je niet uitgeven. Je bent verplicht om aangifte te doen bij de Belastingdienst. De netto verdiensten op F2F geef je op bij 1a in je aangifte. Je boekhouder kan je hierbij helpen. De Belastingdienst berekent vervolgens dat, als jij 82 euro hebt verdiend (doorverkocht aan ons) op ons platform, jij 17,22 BTW moet afdragen aan de Belastingdienst.
Dat geld hebben we dan dus op jouw rekening gestort en moet je gebruiken om de Belastingdienst mee te betalen. Zorg ervoor dat je dit echt heel goed doet. De Belastingdienst staat helaas niet bekend om haar enorme geduld. Als je dit geld dus aan andere dingen uit gaat geven kun je in de problemen komen.
- Doen jullie dit ook met terugwerkende kracht?
Ja en nee. We kijken eenmalig eind oktober naar alle voorgaande maanden. Als je dus je BTW nummer deze maand opgeeft, dan doen we dit met terugwerkende kracht voor alle maanden tot 24 januari (toen zijn we gestart met ons platform). Daarna verwerken we je BTW nummer in de maand dat je het opgeeft. De maanden waarin je geen BTW nummer hebt opgegeven kunnen we vanaf dat moment niet met terugwerkende kracht corrigeren. Het is dus van belang dat je je BTW nummer direct aan ons doorgeeft zodra je die hebt.
- Ik heb geen BTW nummer?
De Belastingdienst kan stellen dat je, omdat je geld verdiend met het maken en plaatsen van content, actief bent als ondernemer en daarom verplicht bent om je bij de Belastingdienst en/of bij de Kamer van Koophandel als ondernemer te registreren. Het registreren als ondernemer heeft ook voordelen: zo krijg je, afhankelijk van bepaalde criteria, belastingvoordelen en kun je BTW aftrekken van aankopen die je zakelijk doet, zoals een nieuwe telefoon om nieuwe content en collabs mee te filmen. Wij adviseren je dan ook om op zoek te gaan naar een goede boekhouder om je hiermee te assisteren.
- Dit vind ik echt heel erg moeilijk en zo moeilijk is het op andere platformen niet.
We begrijpen dat je dit hele complexe materie vindt. Dat vinden wij zelf ook. Het is echter niet zo dat dit bij andere platformen niet zo moeilijk is. Het kan wel zijn dat andere platformen dit niet goed, conform de regels, doen. Omdat wij in Nederland gevestigd zijn en jij als Creator ook, moeten we als Nederlandse koper (wij) en verkoper (jij) de regels natuurlijk wel goed volgen. We zouden willen dat dit anders is. Als je je boekhouder deze blog laat lezen en de facturen die je van ons krijgt, wordt hen meteen duidelijk hoe het werkt. Als je geen boekhouder hebt en je vindt dit heel ingewikkeld, dan adviseren we je om een boekhouder in te schakelen.
Hopelijk krijg je aan de hand van bovenstaand verhaal een duidelijke indruk. Zo niet, dan kun je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen. We helpen je graag!
mail ons op creators@f2f.com of via de nieuwe helpdesk chat widget in de F2F Messenger!